Bitcoin: 4 Πράγματα που δεν ξέρατε

  1
  1401

  Ο κόσμος των οικονομικών, είναι ένας κόσμος που μπερδεύει και προκαλεί πονοκέφαλο, σε όσους δεν έχουν στενή επαφή με το αντικείμενο. Φανταχτερές ορολογίες, περίεργες στατιστικές φόρμουλες, εκατομμύρια διαφορετικές απόψεις για το ίδιο θέμα. Όλα μπερδεύον. Και τα πράγματα γίνονται χειρότερα αν προσθέσουμε στο παραπάνω μείγμα και τον κόσμο του ίντερνετ.

  Η εφεύρεση του διαδικτύου και η ενσωμάτωσή του στην καθημερινότητά μας, κάνει τρομερά πιο δύσκολη την κατανόηση και παρακολούθηση των εξελίξεων. Κυρίαρχο παράδειγμα, είναι τα bitcoins, τα πιο διάσημα εικονικά νομίσματα που τον τελευταίο καιρό έχουν μπει στο επίκεντρο μελετών και έχουν κάνει αρκετούς ανθρώπους εκατομμυριούχους.

  Διάβασε εδώ: Επενδυτές Bitcoin: Ιστορίες Επιτυχίας

  Ας δούμε λοιπόν 4 πράγματα που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται, αλλά και θα σου δώσουν ένα πολύ καλό πλεονέκτημα για να μπεις δυναμικά στον κόσμο των ψευδονομισμάτων.

  1. Τα Bitcoins δεν ελέγχονται από μία μόνο οντότητα

  Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, τα ψευδονομίσματα γενικότερα δεν διαχειρίζονται από μία τράπεζα πχ, όπως συμβαίνει με το πραγματικό χρήμα. Κατ’επέκταση, καμία τράπεζα δεν μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει τη συναλλαγματική τους ισοτιμία, ανάλογα με την παγκόσμια αγορά. Σε αυτήν την περίπτωση, οι μόνοι που μπορούν να αλλάξουν τη μοίρα των Bitcoins είναι οι κάτοχοί τους.

   

  1. Υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός Bitcoins

  Και πάλι, εδώ τα πράγματα γίνονται αντίθετα από τον πραγματικό κόσμο. Συγκεκριμένα, το χρήμα αυξομειώνεται σε ποσότητα ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς. Φυσικά και σε αυτήν την περίπτωση, οι τράπεζες έχουν τον πρώτο λόγο. Αν παραδείγματος χάρη, αποφασίσουν να μειώσουν το χρήμα που κυκλοφορεί στην αγορά εκδίδουν ομόλογα προς πώληση και διακρατούν τα ρεσυτά. Στην αντίθετη περίπτωση απλώς αγοράζουν υπάρχοντα ομόλογα, αποδεσμεύοντας περισσότερα ρευστά στην αγορά.

  Τα πράγματα όμως με τα Bitcoins δεν είναι καθόλου έτσι. Κάποιοι πιστεύουν πως υπάρχουν άπειρα Bitcoins, κάτι που φυσικά δεν ισχύει, γιατί τότε θα μπορούσαν να έχουν όλοι από άπειρα ίδια ψευδονομίσματα και αυτό θα καθιστούσε την αξία τους μηδενική. Η αλήθεια λοιπόν είναι πως υπάρχουν ακριβώς 21.000.000 τέτοια εικονικά νομίσματα. Αυτό εξηγεί εν μέρη τον λόγο που κατάφεραν να φτάσουν τόσο ψηλά στην συναλλαγματική ισοτιμία, τη στιγμή που κάποιοι από τους ειδικούς προβλέπουν κι άλλη άνοδο.

   

  1. Μπορείτε να «μεταλλεύεστε» bitcoins

  Ο όρος ‘mine’ δόθηκε για πρώτη φορά στα αγγλικά και τελικά μάλλον είναι καλύτερα να παραμείνει έτσι. Όπως και να ‘χει, το ζητούμενο είναι πως με την διαδικασία αυτή, χρησιμοποιείτε ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή το οποίο λύνει μαθηματικά προβλήματα προκειμένου να πιστοποιήσει διάφορες συναλλαγές bitcoins ανά τον κόσμο. Οι λεγόμενοι ‘miners’ τότε πληρώνονται ένα συγκεκριμένο ποσό των ψευδονομισμάτων, ως αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες τους.

   

  1. Όλα είναι ορατά από όλους

  Ίσως αυτός ο τίτλος να δημιούργησε λίγο περισότερο σασπένς απ’όσο αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, είναι όμως αληθής. Το χαρακτηριστικό που προσδίδει μοναδικότητα στα Bitcoins είναι πως όλες οι συναλλαγές είναι ορατές από όλους. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως αν κάνετε μια τέτοια συναλλαγή, θα μπορούν όλοι οι κάτοχοι να δουν τα προσωπικά σας στοιχεία, όπως ηλεκτρονικές ή φυσικές διευθύνσεις, λογαριασμούς κ.λπ. Όλες όμως οι συναλλαγές φαίνονται μαζί με τα ποσά που μεταφέρονται σε μια μεγάλη αλυσίδα (blockchain). Αυτό είναι άλλωστε που εμπνέει τόση εμπιστοσύνη σε ολόκληρη την Bitcoin κοινότητα.

  1 ΣΧΟΛΙΟ

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here