Έκτακτη σύσκεψη για την πτώση της λίρας συγκάλεσε ο Ερντογάν

0
331

Πανικός επικρατεί στην Άγκυρα μετά την νέα υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος

Σε έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο κάλεσε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους διαμορφωτές της οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας με θέμα την απότομη πτώση της συναλλαγματικής αξίας της λίρας, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο δύο Τούρκους αξιωματούχους με γνώση του θέματος.

Το τουρκικό νόμισμα υπέστη νωρίτερα σήμερα τη μεγαλύτερη υποτίμηση των τελευταίων 7 μηνών, μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν, που εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου. Η πτώση της λίρας αναστράφηκε μετά την διάδοση της είδησης για τη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Ερντογάν, καθώς σύμφωνα με το Bloomberg πυροδοτήθηκαν εικασίες στις αγορές, ότι ενδέχεται να ληφθούν μέτρα για την ανάσχεση της πτώσης του Χρηματιστηρίου.

Την ίδια ώρα, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας και την ενίσχυση της συναλλαγματικής αξίας της τουρκικής λίρας. Μάλιστα, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Μουράτ Τσετίνκαγια θα παραστεί αργότερα σήμερα στη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο Ερντογάν, όπως μετέφεραν στο Bloomberg οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Εν τω μεταξύ, παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μεχμέτ Σίμσεκ, ο οποίος θέλοντας να καθησυχάσει τις αγορές και την τουρκική κοινωνία, δήλωσε σήμερα, ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας «ποτέ δεν άνοιξε πόλεμο στις αγορές» και ότι «η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να κάνει ό, τι χρειάζεται». Υποστήριξε δε, ότι «οι διακυμάνσεις στις αγορές είναι προσωρινές και δεν θα προκαλέσουν μόνιμη ζημιά» στην τουρκική οικονομία.

Διαβάστε Περισσότερα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here