Δεν «σηκώνει το κλίμα» της Ελλάδας τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας

0
283

Όλο και περισσότερες διαγράφονται, όλο και λιγότερες συστήνονται

Τη μη… βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του μέλλοντος, στην Ελλάδα, δείχνουν τα ανησυχητικά στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Όπως φαίνεται το «κλίμα» στη χώρα μας δεν «σηκώνει» τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας καθώς όλο και περισσότερες τέτοιες επιχειρήσεις διαγράφονται από τα σχετικά μητρώα της χώρας ενώ όλο και λιγότερες νέες τεχνολογικές εταιρείες συστήνονται.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα του ΕΚΤ για τη δημογραφία των ελληνικών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, η οποία αποτυπώνει τη διαχρονική πορεία του κλάδου κατά την περίοδο 2011-2016.

Το 2016 υπήρξε διαγραφή 6.554 εταιρειών υψηλής τεχνολογικής στάθμης στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών και, αντίστοιχα, σύσταση 3.999 νέων εταιρειών. Το 2015 είχαν διαγραφεί 4.280 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και είχαν συσταθεί 3.250 εταιρείες, ενώ το 2014 οι διαγραφές ήσαν 4.313 και οι συστάσεις 3.875.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη του ΕΚΤ, ο αριθμός των επιχειρηματικών συστάσεων στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας (μεταποίηση "υψηλής τεχνολογίας" και υπηρεσίες "υψηλής τεχνολογίας έντασης γνώσης") παραμένει διαχρονικά περίπου 3.000 έως 4.000. Το μερίδιο των συστάσεων των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στο σύνολο των επιχειρηματικών συστάσεων στη χώρα μας κατέγραφε αύξηση την περίοδο μέχρι το 2013 (από 4,4% το 2011 σε 6,8% το 2013), ενώ μεταξύ 2014-2016, αν και υπήρξε μια μικρή υποχώρηση, παραμένει πάνω από το 6%.

Όσον αφορά τις διαγραφές επιχειρήσεων στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, ο αριθμός τους αυξάνεται διαχρονικά. Το μερίδιο των διαγραφών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στο σύνολο των διαγραφών των επιχειρήσεων της χώρας σημείωσε μικρή μείωση έως και το 2013 (3,4%), ενώ από το 2014 αυξάνεται, φθάνοντας το 5,2% το 2016.

Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, υπερτερούν κατά πολύ στις συστάσεις αλλά και στις διαγραφές.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας έντασης γνώσης του κλάδου των υπηρεσιών, ο μεγαλύτερος αριθμός συστάσεων και διαγραφών διαχρονικά καταγράφεται στις δραστηριότητες προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και παροχής συμβουλών, ενώ ακολουθούν οι δραστηριότητες υπηρεσιών πληροφορίας.

Συγκρινόμενη η Ελλάδα με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ ως προς τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας έντασης γνώσης του κλάδου των υπηρεσιών για το 2015, η χώρα κατατάχθηκε στη 14η θέση σε ό,τι αφορά τις συστάσεις επιχειρήσεων "υψηλής τεχνολογίας έντασης γνώσης" και στην ένατη σε ό,τι αφορά τις διαγραφές.

Διαβάστε Περισσότερα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here