Διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για το «ρόλο» του ΔΝΤ στη μεταμνημονιακή εποχή

0
380

Οι Ευρωπαίοι πιέζουν το Ταμείο να αποσαφηνίσει αν θα συμμετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις σήμερα στις Βρυξέλλες για το «ρόλο» του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και στη μεταμνημονιακή περίοδο της Ελλάδας, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του Eurogroup στις 4:00 το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup θα συναντηθούν στη Βελγική πρωτεύουσα οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, μαζί με τους επικεφαλής της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, καθώς και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, με βασικό αντικείμενο το αν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τελευταίο 24ωρο έχουν γίνει εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και τις Γερμανίας.

Υπενθυμίζεται, ότι πριν από δύο ημέρες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε αναφέρει, ότι τα χρονικά περιθώρια για το αν το ΔΝΤ θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του με την Ελλάδα ή όχι, είναι στενά, δεδομένου ότι το ελληνικό πρόγραμμα λήγει στις 20 Αυγούστου. Ο ίδιος αξιωματούχος είχε ωστόσο τονίσει, ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει σημαντική για την «αξιοπιστία» της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα και διευκρίνισε, πως σε κάθε περίπτωση το Ταμείο θα συνεχίσει να συμμετέχει και στη μεταμνημονιακή περίοδο της χώρας.

Στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθούν όλες οι πτυχές για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ωστόσο δεν αναμένονται αποφάσεις, καθώς αυτές θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε βέβαιος, ότι όλες οι αποφάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, ανεξάρτητα με το αν θα συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ με χρηματοδότηση ή όχι.

Διαβάστε Περισσότερα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here