Δύσκολη μέρα στο Eurogroup για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

0
1131

Στο τραπέζι προαπαιτούμενα, χρέος και αναπτυξιακό σχέδιο αλλά δεν αναμένονται αποφάσεις

Στο τραπέζι προαπαιτούμενα, χρέος και αναπτυξιακό σχέδιο αλλά δεν αναμένονται αποφάσεις

Πυκνή ομίχλη σκεπάζει πλέον τον ορίζοντα της «καθαρής εξόδου» από τα Μνημόνια μετά και τις τελευταίες τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που επιβεβαιώνουν ότι την επόμενη ημέρα από τη λήξη του τρίτου προγράμματος θα ακολουθήσει μια ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Ο υπουργός αποκαλύπτει σταδιακά τις βασικές πτυχές που θα έχει το κουστούμι της εποπτείας που ράβουν οι δανειστές για την Ελλάδα. Ενώ αρχικά είχε μιλήσει για ένα «πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης» χθες ομολόγησε στους Financial Times, ότι «οι αξιολογήσεις της Ε.Ε θα είναι πιθανότατα πιο συχνές από τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που προβλέπονται για τις χώρες που εξέρχονται από μνημόνια πιθανόν να έχουμε τρεις ή τέσσερις επισκέψεις αντί για δύο». Δηλαδή οι δανειστές θα επισκέπτονται τη χώρα μας περισσότερες φορές το χρόνο σε σχέση με τώρα που βρισκόμαστε ακόμα σε πρόγραμμα. Η δήλωση Τσακαλώτου είναι αποκαλυπτική της «σφικτής» παρακολούθησης που θα συνεχίσει να έχει η χώρα από τους θεσμούς (σ.σ. η δήλωση Τσακαλώτου δεν αναφέρει πουθενά το ΔΝΤ…) μετά τον Αύγουστο του 2018.

Και επειδή αυξημένη εποπτεία χωρίς νέο μνημόνιο ή προληπτική πιστωτική γραμμή δεν μπορεί να υπάρξει μάλλον ο υπουργός Οικονομικών είναι σαν παραδέχεται ότι τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά μας… Η χώρα θα παραμείνει σε μνημονιακά δεσμά ενώ νέοι σκληροί «όροι» για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικά μέτρα (πέρα από τις περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο) θα τεθούν στα επόμενα χρόνια προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι στόχοι για τα υψηλά πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ).

Σε ότι αφορά το σημερινό άτυπο Eurogroup στη Σόφια, πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος χθες δέχθηκε δριμεία επίθεση ακόμα και από την εκπομπή «Δεύτερη Ματιά» της ΕΡΤ χθες το μεσημέρι, θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέες πιέσεις για επίσπευση της τέταρτης αξιολόγησης και για περαιτέρω επεξεργασία του Ολιστικού Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης, το οποίο θα παρουσιάσει στους ομολόγους του.

Από τα 88 προαπαιτούμενα μέτρα της 4ης αξιολόγησης δεν έχουν υλοποιηθεί τα 76 με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να είναι ενοχλημένοι από αυτή την στασιμότητα με αποτέλεσμα το νέο μήνυμα τους προς την Αθήνα θα είναι: Δεν κλείνει τίποτα αν δεν κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση. Επομένως μεταμνημονιακή εποπτεία και χρέος προβλέπεται να μπουν σήμερα στο τραπέζι, αποφάσεις όμως δεν πρόκειται να υπάρξουν.

Ήδη πάντως το ορόσημο για συμφωνία πακέτο έχει μετατεθεί για το Eurogroup της 12ης Ιουλίου ενώ στις Βρυξέλλες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και ενός έκτακτου Eurogroup πριν τις θερινές διακοπές, εφόσον παραβιασθεί και αυτή η ημερομηνία για συνολική συμφωνία.

Διαβάστε Περισσότερα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here