Η απόφαση Τραμπ για το Ιράν εκτόξευσε την τιμή του πετρελαίου

0
262

«Βραχυπρόθεσμα, φαίνεται ότι ο αντίκτυπος από την κλιμάκωση των γεωπολιτικών ανησυχιών»

Οι τιμές του αργού πετρελαίου έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάμισι ετών σήμερα αφού ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, ενώ το δολάριο συνέχισε την ανοδική του πορεία και οι παγκόσμιες μετοχές παρέμειναν σταθερές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κίνηση του Τραμπ προκάλεσε ανησυχίες για νέα ένταση στη Μέση Ανατολή και αβεβαιότητα για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Η ζήτηση για τα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια» παρέμενε, ωστόσο, περιορισμένη με την τιμή του χρυσού να υποχωρεί.

Στις αγορές ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου ξεπέρασε για άλλη μια φορά το επίπεδο του 3% χάρη στις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων.

Ο αντίκτυπος της απόφαση του Τραμπ σε γενικές γραμμές παρέμεινε περιορισμένος στις αγορές πετρελαίου και τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού (WTI) ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014 στα 71,17 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,8%. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το μπρεντ σημείωσαν άλμα έως 2,8% σε υψηλό τριάμισι ετών στα 77,20 δολάρια.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί την πορεία των μετοχών σε 47 χώρες, ήταν αμετάβλητος σε ποσοστιαίους όρους και συνέχιζε να καταγράφει μικρές διακυμάνσεις. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα άνοδο κατά 0,2%.

«Βραχυπρόθεσμα, φαίνεται ότι ο αντίκτυπος από την κλιμάκωση των γεωπολιτικών ανησυχιών περιορίζεται στις αγορές πετρελαίου. Αλλά, δεν τελειώνει το θέμα εδώ», δήλωσε ο Νοριχίρο Φουτζίτο, αναλυτής στην Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities. «Οι αμερικανικές κυρώσεις θα μπορούσαν να πλήξουν διάφορες βιομηχανίες. Και οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ φαίνεται πως πρόκειται να κλιμακωθούν. Αυτά θα αρχίσουν να συγκρατούν τις τιμές των μετοχών», πρόσθεσε.

Η αντίδραση στις ασιατικές αγορές ήταν πιο έντονη καθώς οι νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα σε πολλές εταιρείες που έχουν συμφωνίες με το Ιράν. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας ήταν αμετάβλητος ενώ ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 0,4%.

Στην αγορά συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων σημείωσε νωρίτερα άνοδο στο 93,264, ενώ από τις αρχές του έτους έχει ενισχυθεί κατά 1,2%. Το ευρώ συνέχισε την πτωτική του πορεία σε νέο χαμηλό τεσσεράμισι μηνών στο 1,1821 δολάριο και διαμορφώθηκε νωρίτερα στο 1,1841 δολάριο, έχοντας υποχωρήσει πάνω από 4% τις τρεις τελευταίες εβδομάδες.

Διαβάστε Περισσότερα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here