Μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ «βλέπει» το τέλος του προγράμματος QE φέτος

0
252

Ρεαλιστικό και σωστό σενάριο η λήξη των αγορών ομολόγων εντός του 2018, σύμφωνα με τον Βίτας Βασιλιάουσκας

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη δεν είναι μεγάλη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να να σταματήσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων φέτος, δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Βίτας Βασιλιάουσκας, στη γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung.

«Η λήξη των καθαρών αγορών ομολόγων στο τέλος του έτους μου φαίνεται ρεαλιστικό και σωστό σενάριο, με δεδομένες τις σημερινές προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό», είπε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε άλλη συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, ο Βασιλιάουσκας δήλωσε ότι οι αγορές ομολόγων είναι πιθανό να σταματήσουν στο τέλος του έτους μετά από «μία μεταβατική περίοδο».

Στη συνέντευξή του στη Handelsblatt, o Βασιλιάουσκας πρόσθεσε ότι είναι «λογικές και σωστές» οι προσδοκίες της αγοράς ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα σημειωθεί έξι έως εννιά μήνες μετά το τέλος των αγορών ομολόγων.

«Εξακολουθούμε να αναμένουμε μία εύρωστη και ευρείας βάσης ανάπτυξη», σημείωσε, προσθέτοντας: «Πρέπει να περιμένουμε έως τον Ιούνιο για τις νέες προβλέψεις μας. Δεν υπάρχει, όμως, λόγος να δραματοποιούμε την κατάσταση σήμερα. Δεν είναι σίγουρα το τέλος της ανάκαμψης».

Διαβάστε Περισσότερα