Ο γερμανικός Τύπος «πυροβολεί» τον Σολτς για τη μείωση των επενδύσεων

0
314

«Ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός τηρείται σαν φετίχ, αλλά βλάπτει τη Γερμανία», γράφει η Süddeutsche Zeitung

«Προκαλεί έκπληξη, στα όρια του σκανδάλου, το γεγονός ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς σχεδιάζει μείωση των επενδύσεων, κάτι που δεν ταιριάζει στη ρητορική του μεγάλου συνασπισμού και μάλιστα αποτελεί λάθος πολιτική επιλογή», γράφει η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Σχεδόν σκανδαλώδες», τονίζοντας ότι «ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός τηρείται σαν φετίχ, αλλά βλάπτει τη Γερμανία».

«Μετά από τέσσερα έτη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και ο νέος Σοσιαλδημοκράτης Υπ. Οικονομικών Όλαφ Σολτς δεν φαίνεται διατεθειμένος να διαφοροποιηθεί από τον προκάτοχό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έστω και εάν ανήκουν σε διαφορετικά κόμματα. Συνεπώς το ‘μαύρο μηδενικό’ συνεχίζει να υφίσταται ανεξαρτήτως κόμματος, πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο στη Γερμανία να δημιουργήσει χρέος, καθώς και τα φορολογικά έσοδα είναι ιδιαίτερα υψηλά», γράφει η γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Υπάρχουν πολλοί πολίτες φυσικά, που χαίρονται με το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προβαίνει σε αύξηση δαπανών και μάλιστα μειώνει την ποσόστωση χρέους. Αλλά όταν σε μια χώρα όπως η Γερμανία, με μόνιμο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, οι μαθητές υπολείπονται στην εκπαίδευση σε διεθνή σύγκριση, οι ηλικιωμένοι κλείνονται σε οίκους ευγηρίας, η λίστα αναμονής για ειδικούς ιατρούς είναι μεγάλη, αεροδρόμια και σιδηροδρομικοί σταθμοί δεν ολοκληρώνονται, άνθρωποι σε ανάγκη εξαρτώνται από συσσίτια και ο κανόνας είναι έλλειψη τηλεφωνικού σήματος σε μεγάλη έκταση περιοχών, τότε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν κυβερνά με γνώμονα τον πολίτη. Εκτός αυτού, κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν μειώνεται το γιγαντιαίο πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου. Από μόνο του το γεγονός ότι δεν αξιοποιούνται οικονομικοί πόροι, δεν αλλάζει την κατάσταση των πραγμάτων. Αληθεύει ότι υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, που θα μπορούσε να σχεδιάσει έργα και να δαπανήσει χρήματα. Κατά τη γνώμη της εφημερίδας, είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι είναι καλύτερα να μην διατίθενται σχετικά κονδύλια. Το σωστό θα ήταν να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση το συντομότερο δυνατό και να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό», σημειώνει η SZ.

Spiegel: Σολτς, όπως Σόιμπλε

Στο Spiegelonline, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Η Γερμανία περιστέλλει τις επενδύσεις της», τονίζει οτι ενώ «ο μεγάλος συνασπισμός είχε ανακοινώσει με την ανάληψη εξουσίας μεγάλες επενδύσεις για το μέλλον, σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού του υπουργού Οικονομικών Σολτς, «θα μειωθούν σημαντικά οι δημόσιες δαπάνες μέχρι το 2022».

Το γερμανικό περιοδικό γράφει ότι η γερμανική οικονομία ανθεί και τα φορολογικά έσοδα είναι υψηλότερα από ποτέ. Παρόλα αυτά η γερμανική κυβέρνηση θέλει να μειώσει τις δημόσιες επενδύσεις.

Αρχικά οι επενδύσεις θα αυξηθούν το 2018 και 2019, αλλά κατόπιν θα μειωθούν κάτω από το επίπεδο του 2017, καθώς θα πραγματοποιηθούν δημόσιες επενδύσεις ύψους μόνο 34 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, στα μέσα Μαρτίου, ο μεγάλος συνασπισμός είχε εξαγγείλει ότι θέλει να κάνει περισσότερες επενδύσεις. Η Ένωση (CDU/CSU) και το SPD θέλουν να δαπανήσουν 46 δισ. ευρώ αυτή τη νομοθετική περίοδο για την κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης, την αύξηση του επιδόματος τέκνων και την προώθηση σχήματος κοινωνικών κατοικιών.

Πρόσφατα ο Σολτς δήλωσε ότι δεν υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα χρήματα, διότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη μια σειρά από επιβαρύνσεις στον προϋπολογισμό. Το επόμενο έτος, η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει το αφορολόγητο ελάχιστου εισοδήματος. Αυτό σημαίνει απώλειες σε φόρους 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2021. Επίσης, πρέπει να αυξηθεί το κόστος της συλλογικής σύμβασης στον δημόσιο τομέα. Κάθε αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους σημαίνει επιβάρυνση του ομοσπονδιακού ταμείου κατά 300 εκατ. ευρώ, υπολογίζουν οι ειδικοί του Σολτς.

«Η μείωση των επενδύσεων θα προκαλέσει πιθανότατα δυσαρέσκεια, καθως οι επικριτές του Σολτς τον κατηγορούν ότι διοικεί το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών όπως ο προκάτοχός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η πολιτική λιτότητας του Σόιμπλε την προηγούμενη νομοθετική περίοδο θεωρούνταν προκλητική» τονίζει το Spiegel.

Διαβάστε Περισσότερα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here