Πιέσεις για το τσίπουρο και τον ΕΦΚ του καταγγέλει ο υπουργός

0
510

Επεσήμανε ότι με αιτιολογημένη γνώμη της Κομισιόν η χώρα μας απειλείται με παραπομπή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια

Στα πραγματικά δεδομένα σχετικά με τη φορολόγηση του τσίπουρου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου μιλώντας σήμερα στον τ/σ ΣΚΑΪ.

Όσον αφορά το θέμα της φορολόγησης του τσίπουρου, ο κ. Αποστόλου ξεκαθάρισε, ότι δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση στο πλαίσιο του μνημονίου και των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παρ' όλα αυτά υπάρχει πίεση -όπως είπε- για κατάργηση της διακίνησης χύμα τσίπουρου από τις προβλέψεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, αλλά και πίεση από τις αποφάσεις της Κομισιόν για αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Επεσήμανε δε, ότι ήδη με αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η χώρα μας απειλείται με παραπομπή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Ταυτόχρονα, οι επαγγελματίες αποσταγματοποιοί καταγγέλλουν αθέμιτο ανταγωνισμό από τη μαζική και ανεξέλεγκτη διακίνηση χύμα τσίπουρου στην ελληνική επαρχία, γεγονός που σχετίζεται και με θέματα δημόσιας υγείας. «Δεν έχουμε λάβει αποφάσεις για το θέμα της φορολόγησης του τσίπουρου. Θα διαβουλευθούμε σοβαρά και υπεύθυνα με όλους τους εμπλεκόμενους, για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα κατά τον καλύτερο τρόπο και με σεβασμό βεβαίως σε μια παραδοσιακή δραστηριότητα της ελληνικής υπαίθρου» είπε ο κ. Αποστόλου.

Για τη ρύθμιση αγροτικών δανείων και χρεών σε φορείς του δημοσίου ανέφερε, ότι τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα και θα δέχεται αιτήσεις αγροτών για ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών στην εφορία, τον ΟΓΑ και την πρώην Αγροτική Τράπεζα. Η ρύθμιση περιλαμβάνει διαγραφή των τόκων, αλλά και διαγραφή κεφαλαίου των δανείων σε ποσοστά έως και 60%. Επίσης αποπληρωμή με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των οφειλετών, μέχρι και 120 δόσεις. Ο κ. Αποστόλου κάλεσε τους αγρότες να προσέλθουν για τη ρύθμιση καθώς η επόμενη κίνηση των τραπεζών μπορεί να είναι η πώληση των δανείων σε funds, πράγμα το οποίο χαρακτήρισε ως καταστροφικό για τον αγροτικό τομέα.

Διαβάστε Περισσότερα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here