Ρέγκλινγκ: Ιούνιο ή Ιούλιο οι αποφάσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

0
173

Προϋπόθεση η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων τόνισε ο επικεφαλής του ESM

Την πεποίθησή του ότι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο θα υπάρξουν αποφάσεις για τη χορήγηση πρόσθετης ελάφρυνσης χρέους στην Ελλάδα, εξέφρασε μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα Cinco Dίas ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Η πρόοδος είναι ορατή στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη έχει επανέλθει, η δημοσιονομική κατάσταση είναι εν τάξει, η ανταγωνιστικότητα έχει επανέλθει» δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι πρέπει να συνεχισθεί η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων. Συνέχισε δε λέγοντας ότι «συζητάμε τώρα πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους. Δεν είμαστε στο τέλος της διαδικασίας αυτής. Πιστεύω όμως, ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, οι υπουργοί Οικονομικών θα καταλήξουν σε κάποια συμπεράσματα για μία πρόσθετη ελάφρυνση χρέους τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο».

Ο γενικός διευθυντής του ESM τόνισε, ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία τώρα να αποτελέσει και αυτή περίπτωση επιτυχίας (success case) μετά την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο, που έλαβαν οικονομική βοήθεια από τον ESM ή το EFSF. Η χώρα πέτυχε να προσαρμόσει τα δημόσια οικονομικά της, «έχει δημοσιονομικό πλεόνασμα, όχι μόνο πρωτογενές πλεόνασμα, επί τρία χρόνια» δήλωσε, προσθέτοντας ότι «επιπλέον, εφάρμοσε πολλές μεταρρυθμίσεις».

Έσπευσε να τονίσει ωστόσο, ότι «υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει, για να καταστεί ανθεκτική η οικονομία. Ελπίζουμε πολύ ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα των τελευταίων ετών για να ενισχύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση, μειώνοντας τα ποσοστά ανεργίας. Αν η Ελλάδα συνεχίσει να μεταρρυθμίζεται, υπάρχει μία πολύ καλή πιθανότητα, όταν εξέλθει τον Αύγουστο από το πρόγραμμα του ESM, να ακολουθήσει τις άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα και να αποτελέσει ιστορία επιτυχίας».

«Είμαστε στο μέσο της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος του ESM», είπε ο Ρέγκλινγκ. «Η τελευταία εκταμίευσή μας προς την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Θα πρέπει να υλοποιηθεί μία μεγάλη λίστα μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε.

Διαβάστε Περισσότερα