Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων μέσα σε 2 μήνες

0
282

Το τελευταίο δίμηνο η μέση τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε 6,1% και του ντίζελ κίνησης 4,9%

Στην άνοδο των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου εξαιτίας της αστάθειας που επικρατεί στη Μέσης Ανατολής και της απόφασης των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την συμφωνία του πυρηνικού προγράμματος με το Ιράν αποδίδει την μεγάλη αύξηση των τιμών των καυσίμων το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίας και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας, η μέση τιμή της αμόλυβδης βεζίνης 95 οκτανίων έχει αυξηθεί το τελευταίο δίμηνο κατά 6,1%, ενώ του ντίζελ κίνησης κατά 4,9%. Συγκεκριμένα, στις 17 Μαρτίου:

  • η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ήταν στα 1,524 ευρώ το λίτρο και χθες 17 Μαΐου είχε εκτοξευθεί στα 1,618 ευρώ το λίτρο, δηλαδή αυξήθηκε κατά 9,4 λεπτά του ευρώ το λίτρο ή 6,1% και
  • η μέση τιμή του ντίζελ κίνησης ήταν στα 1,306 ευρώ το λίτρο και χθες 17 Μαΐου είχε φθάσει στα 1,392 ευρώ το λίτρο, δηλαδή αυξήθηκε κατά 6,4 λεπτά του ευρώ το λίτρο ή 4,9%.

Η ΠΟΠΕΚ για να ενισχύσει τον ισχυρισμό της αναφέρει, ότι οι τιμές του Brent διαμορφώθηκαν στα 77,47 δολάρια το βαρέλι στις 10/5/2018 από τα 47,86 στις 8/6/2017, δηλαδή αυξήθηκε κατά περίπου 60%, επηρεάζοντας «αναλογικά» -όπως αναφέρει- την διαμόρφωση των τιμών λιανικής σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίας και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας, μόνο αναλογικές με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου δεν είναι οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα, καθώς στις 8 Ιουνίου 2017 όταν οι τιμές του το Brent ήταν 60% φθηνότερες, στη χώρα μας:

  • η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων ήταν στα 1,494 ευρώ το λίτρο, δηλαδή μόλις 7,66% φθηνότερη απ' ό, τι σήμερα και
  • η μέση τιμή του ντίζελ κίνησης ήταν 1,25 ευρώ το λίτρο, δηλαδή μόλις 10,2% φθηνότερη απ' ό, τι σήμερα.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΠΕΚ επισημαίνει ακόμη, ότι η βασική αιτία για τις υψηλές τιμές στην Ελλάδα είναι η φορολογία, καθώς π.χ. σε ένα λίτρο αμόλυβδης βενζίνης οι φόροι είναι περίπου 0,94 ευρώ. Σύμφωνα δε με τα σχετικά στοιχεία, η χώρα μας έχει τον τρίτο υψηλότερο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στη βενζίνη και την τρίτη υψηλότερη λιανική τιμή μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Διαβάστε Περισσότερα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here