Τι θα γίνει με τα χρεωστικά και πιστωτικά υπόλοιπα μη μισθωτών στον ΕΦΚΑ

0
207

Σε 5 δόσεις θα πληρώσουν τυχόν οφειλές που θα προκύψουν από την εκκαθάριση του 2017

Παράταση στην καταβολή της τρέχουσας εισφοράς μηνός Μαρτίου 2018 για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους μέχρι τις 18 Μαΐου έδωσε ο ΕΦΚΑ, προκειμένου να αναρτηθούν διπλά ειδοποιητήρια, τα οποία θα εμπεριέχουν και τον συμψηφισμό των εισφορών με βάση τα εκκαθαρισμένα εισοδήματα του 2016.

Αυτό σημαίνει, ότι σε περίπτωση χρεωστικού υπολοίπου η πρώτη από τις 5 προβλεπόμενες δόσεις θα είναι πληρωτέα μέχρι τις 31 Μαΐου. Σε περίπτωση πιστωτικού υπολοίπου, δηλαδή αν ο ασφαλισμένος πλήρωσε περισσότερα το 2017 από ό, τι του αναλογούσε, καθώς το 2015 είχε υψηλότερο εισόδημα από το 2016, το ποσό συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές των τρεχουσών εισφορών 2018 και εφόσον προκύπτει υπόλοιπο, επιστρέφεται εφάπαξ με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου εντός διμήνου από την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης.

Αν ο ασφαλισμένος επιθυμεί το πιστωτικό υπόλοιπο να μείνει στο λογαριασμό του και να συμψηφίζεται με εισφορές επόμενων μηνών, πρέπει να το δηλώσει έως τις 31 Μαΐου. Σε περίπτωση χρεωστικού υπολοίπου για το 2018 οι δόσεις εκκαθάρισης πληρώνονται στο ακριβές ύψος τους, καθώς είναι ευθέως συνδεδεμένες με την ασφαλιστική ενημερότητα. Η διαδικασία εκκαθάρισης δεν αφορά ασφαλισμένους που εργάζονται παράλληλα ως ελεύθεροι επαγγελματίες και ως μισθωτοί, αλλά ούτε και τα «μπλοκάκια» που έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις της παρ. 9 του άρθρου 39 του νόμου Κατρούγκαλου. Η εκκαθάριση γι αυτές τις ομάδες θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Διαβάστε Περισσότερα