Επίσημος τρόπος πληρωμής το Bitcoin στην Ιαπωνία

1
799

Από τον Απρίλιο του 2017, το Bitcoin αποτελεί επίσημο τρόπο πληρωμής στη χώρα του «ανατέλλοντος ηλίου». Από τις αρχές του μήνα τέθηκε σε ισχύ σχετικός νόμος, που αναγνωρίζει επίσημα το Bitcoin ως τρόπο πληρωμής.

Τρόπος πληρωμής αλλά όχι «νόμισμα»

Ο νόμος αναγνωρίζει το Bitcoin κι άλλα ψηφιακά νομίσματα ως τρόπο πληρωμής, καθώς έχουν κάποιες παρόμοιες ιδιότητες με τα περιουσιακά στοιχεί, αλλά όχι ως «αναγνωρισμένα νομίσματα». Εντούτοις το Bitcoin δεν προσδιορίζεται ως «ιδιοκτησία» αλλά ως «ιδιόκτητη αξία».

Ο νόμος θέτει επίσης συγκεκριμένες απαιτήσεις όσον αφορά τ’ ανταλλακτήρια Bitcoin, όπως την υποχρέωση καταχώρησης των ανταλλακτηρίων, ελάχιστο κεφάλαιο ύψους 10 εκ. Γιεν, εφαρμογή μέτρων για την ασφάλεια των συστημάτων πληροφορικής κατά της κλοπής, παροχή επιπλέον πληροφοριών στους χρήστες, υποχρεωτική εκπαίδευση υπαλλήλων, δημιουργία εσωτερικών κανονισμών, τήρηση διαδικασιών AML & KYC κι άλλα.

Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο Προτύπων Λογιστικής της Ιαπωνίας (Accounting Standards Board) αποφάσισε ν’ αναπτύξει ένα πλαίσιο λογιστικής σχετικά με τα ψηφιακά νομίσματα. Το σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Επιπτώσεις σε παγκόσμια κλίμακα

Εκτός από τις αλλαγές που θα φέρει η νομοθεσία στην ίδια την Ιαπωνία, αναμένεται να φέρει αλλαγές και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αφενός ενδέχεται ν’ αυξηθεί η ζήτηση για Bitcoin το οποίο θα οδηγήσει σε άνοδο την ισοτιμία του Bitcoin. Αφετέρου, η νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ στην Ιαπωνία ενδέχεται να αποτελέσει τον «οδηγό» για ν’ ακολουθήσουν κι άλλες χώρες.

(source)

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here