Δεν αποκλείει τέταρτο μνημόνιο η Goldman Sachs

0
645

Ιδιαίτερα απαισιόδοξη εμφανίζεται η Goldman Sachs σε σχέση με την άμεση ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενώ ταυτόχρονα δεν αποκλείει και τέταρτο μνημόνιο.

Σύμφωνα με την ανάλυσή της για την ελληνική οικονομία, η χώρα μας όχι μόνο θεωρεί σχεδόν απίθανη την άμεση ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, δεν αποκλείει να υπάρξει τελικά και ένα νέο πρόγραμμα βοήθεια, το οποίο φυσικά θα συνοδεύευται κι από το αντίστοιχο μνημόνιο.

Η Goldman Sachs αποτιμά την πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup σχετικά με τη β’ αξιολόγηση ως μία ένδειξη «κατευνασμού της έντασης» και όχι ως έναν «συμβιβασμό» μεταξύ των δύο πλευρών.

Ενδεικτικά αναφέρει: «Ελλάδα και πιστωτές μετέθεσαν για το 2018 την απόφαση για τους όρους της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους«.

Ταυτόχρονα, εντάσσει τη συγκεκριμένη συζήτηση στο ευρύτερο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για ένα πιθανό, τέταρτο πρόγραμμα βοήθειας, το οποίο θα συνοδεύεται κι από επιπλέον διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Όπως και να έχει όμως, η γνωστή αμερικανική επενδυτική τράπεζα, θεωρεί απίθανο να ενταχθεί άμεσα η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς η κεντρική τράπεζα αδυνατεί να καταρτίσει την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, μέχρι να πραγματοποιηθεί η ρύθμιση των όρων ελάφρυνσής του.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η ένταξη των κρατικών ομολόγων στο QE είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί αφού ξεκινήσει η διαδικασία σταδιακής άρσης των διευκολυντικών μέτρων της κεντρικής τράπεζας, γεγονός το οποίο θα μειώσει τα οφέλη του προγράμματος για την ελληνική οικονομία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here