Τι είναι το phishing και πως μπορώ να προστατευτώ ?

0
587

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν υπηρεσίες οπός το e-banking,οι ηλεκτρονικές αγορές (e-commerce) κα.

Είναι αλήθεια ότι οι υπηρεσίες αυτές έχουν λύσει τα χέρια πολλών από εμάς καθώς γλιτώνουμε χρόνο πληρώνοντας τους λογαριασμούς μας η κάνοντας τις αγορές μας από το σπίτι μας άλλα παράλληλα έχουν δημιουργήσει και πεδίο δράσης για πολλούς διαδικτυακούς απατεώνες από άτομα που προσπαθούν να βγάλουν χρήματα εύκολα και χωρίς κόπο

phishing03_web.png

Οι επιδοξοι απατεωνες λοιπον χαρακτηριζονται απο εφευρηματικοτητα οσον αφορα τους τροπους που σκαρφιζονται προκειμενου να εντοπιζουν και να εξαπτουν ευκολοπιστους χρηστες του διαδικτυου.

Ένας από τους πιο γνωστούς τρόπους εξαπάτησης στο ίντερνετ ει ναι το phishing

Τι είναι το phishing

Το phishing είναι ένας από τους πολλούς τρόπους εξαπάτησης που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι απατεώνες Πρόκειται ουσιαστικά για απόσπαση-υποκλοπή προσωπικόν δεδομένων και Πληροφοριών οι όποιες χρησιμοποιούνται για να αποφερουν κέρδος στον υποκλοπέα.
Τετοιες πληροφορίες είναι οι κωδικοι των e-mails, αριθμοί και κωδικοι πιστωτικών καρτών, αριθμοί pin κα.
Για να αποσπάσουν οι απατεώνες τις πληροφορίες αυτές χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα

Ο πιο συνηθισμενος τρόπος για να ψαρέψουν τους κωδικούς σας είναι ο εξης : οι απατεώνες κατασκευάζουν μια ιστοσελίδα η όποια είναι πιστο αντίγραφο μιας τράπεζας,η ενός μεγάλου e-shop. Χρησιμοποιώντας λοιπόν την σελίδα κλώνο που έχουν στήσει προσπαθούν να κλέψουν τις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών Αρχικά στέλνουν μαζικά email σε χιλιάδες χρήστες και τους ζητούν να εισάγουν τα προσωπικά τους στοιχειά με την δικαιολογία κάποιας βλάβης, η κάποιας διαδικασίας πιστοποίησης κτλ.

Εννοείται πως τίποτα από όλα αυτά δεν έχει συμβεί. Αν το θύμα παίσει στην παγίδα και εισάγει τα στοιχεία του και τους κωδικούς του η σελίδα κλώνος αποθηκεύει τα στοιχεία του θύματος και πλέον ο απατεώνας μπορεί να έχει προσβαση στον λογαριασμό του εξαπατημενου με ότι αυτό συνεπάγεται

amazon-phish.jpg

Πως μπορώ να προστατευτώ

Τρόποι προστασίας υπάρχουν,ας δούμε κάποιους από αυτούς

  • Καμια τράπεζα ή σοβαρή εταιρία δεν θα σας ζητήσει τέτοια στοιχεία τηλεφωνικά η με μήνυμα
  • Δεν ανοίγουμε πότε μηνύματα που δεν περιμένουμε,όσο περίεργοι και αν ήμαστε. Αντίθετα μηνύματα που μας φαίνονται περίεργα τα διαγράφουμε αμέσως.
  • Τα Phishing emails είναι κατά κανόνα ανορθόγραφα και με πολλές αοριστίες και ασάφειες

Αν παρόλα αυτά ανοίξετε κάποιο περίεργο email πότε και για κανε να λόγο δεν εισάγετε κανένα στοιχειό σας και δεν πατάτε κανένα λινκ!

Φροντίστε να ενημερώνεστε συχνά για τους νέους τρόπους που σκαρφίζονται διαρκώς οι απατεώνες του διαδικτύου καθώς η καλύτερη προστασία είναι η γνώση.

Ακολουθήστε μας στο Steemit