Ένας μικρός οδηγός για τα Bitcoin Forks

2
1450
Ένας μικρός οδηγός για τα Bitcoin Forks

Δεν είναι όπως αυτά που θα βρείτε σε ένα τραπέζι, σε ένα block-chain, ένα fork είναι ένα γεγονός που συμβαίνει επειδή οι διαφορετικοί συμμετέχοντες πρέπει να συμφωνήσουν σε κοινούς κανόνες.

Πιο συγκεκριμένα, μια διχάλα είναι αυτό που συμβαίνει όταν ένα blockchain αποκλίνει σε δυο δυνητικά μονοπάτια προς τα εμπρός – είτε σε σχέση με το ιστορικό συναλλαγών ενός δικτύου είτε με έναν νέο κανόνα για να αποφασίσει τι κάνει μια συναλλαγή έγκυρη.

Ως αποτέλεσμα, όσοι χρησιμοποιούν το blockchain πρέπει να δείχνουν υποστήριξη για μία επιλογή από μια άλλη.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι fork, και η επιστήμη της μελέτης τους είναι ακόμα καινούργια. Μέχρι στιγμής, γνωρίζουμε ότι μερικά fork αποφασίζουν από μόνα τους, αλλά άλλοι, που τροφοδοτούνται από βαθιές ρωγμές σε μια κοινότητα, μπορούν να προκαλέσουν ένα μόνιμο χωρισμό του δικτύου, δημιουργώντας δύο ιστορικά blockchain – και δύο ξεχωριστά νομίσματα.

Μαζί με αυτό, υπήρξε επίσης σύγχυση σχετικά με τους διάφορους τύπους fork, τον τρόπο με τον οποίο ενεργοποιούνται και τους κινδύνους που ενέχουν.

Για να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο, έχουμε συγκεντρώσει μια σύντομη περιγραφή για το πώς δουλεύουν τα fork.

Τα βασικά

Πριν δούμε στις ταξινομήσεις, αξίζει να σημειωθεί ότι τα bitcoin forks ήδη εμφανίζονται τακτικά.

Ένα υποπροϊόν της κατανεμημένης συναίνεσης, forks συμβαίνουν οποιαδήποτε στιγμή δύο miners βρίσκουν ένα block σχεδόν την ίδια στιγμή. Η ασάφεια επιλύεται όταν τα επόμενα block προστεθούν σε ένα, βάζοντας το στο block-chain , ενώ το άλλο block απορρίπτεται από το δίκτυο.

Αλλά forks μπορούν επίσης να επιτευχθούν συνειδητά στο δίκτυο. Αυτό συμβαίνει όταν οι προγραμματιστές επιδιώκουν να αλλάξουν τους κανόνες που χρησιμοποιεί το λογισμικό.

Όταν ένα block περιέχει μη έγκυρες συναλλαγές, αυτό το block αγνοείται από το δίκτυο και ο miner που βρήκε το block το χάνει. Ως εκ τούτου, οι miners γενικά θέλουν να εξορύσσουν μόνο έγκυρα block και να βασίζονται στη μεγαλύτερη αλυσίδα.

Ακολουθούν ορισμένα απο τα πιο κοινά forks και τα χαρακτηριστικά τους.

Ένας μικρός οδηγός για τα Bitcoin Forks

Hard Forks

Τι είναι αυτό? Ένα Hard fork είναι μια αναβάθμιση λογισμικού που εισάγει έναν νέο κανόνα στο δίκτυο που δεν είναι συμβατός με το παλαιότερο λογισμικό. Μπορείτε να σκεφτείτε ένα Hard fork ως επέκταση των κανόνων. (Ένας νέος κανόνας που επιτρέπει το μέγεθος block να είναι 2MB αντί για 1MB θα απαιτούσε Hard fork).

Τι συμβαίνει? Οι κόμβοι που συνεχίζουν να εκτελούν την παλιά έκδοση του λογισμικού θα θεωρούν τις νέες συναλλαγές ως μη έγκυρες. Έτσι, για να μεταβείτε στη νέα αλυσίδα και να συνεχίσετε να επεξεργάζεται έγκυρα block , όλοι οι κόμβοι του δικτύου πρέπει να αναβαθμιστούν στους νέους κανόνες.

Τι μπορεί να πάει στραβά; Το πρόβλημα έρχεται όταν δημιουργείται κάποιο πολιτικό αδιέξοδο και ένα τμήμα της κοινότητας αποφασίζει να τηρήσει τους παλιούς κανόνες ανεξάρτητα από την αναβάθμιση των κανόνων. Το Hashrate ή η υπολογιστική ισχύς του δικτύου από το παλιό block-chain είναι άσχετος. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι τα δεδομένα (και το σύνολο κανόνων) εξακολουθούν να θεωρούνται ότι έχουν αξία, πράγμα που σημαίνει ότι οι miners θέλουν ακόμα να εξορύξουν μια αλυσίδα και οι προγραμματιστές θέλουν να το υποστηρίξουν.

Soft Forks

Ένας μικρός οδηγός για τα Bitcoin Forks

Τι είναι αυτό? Ένα soft fork, αντίθετα, είναι οποιαδήποτε αλλαγή που είναι συμβατή προς τα πίσω. Ας πούμε , αντί για block 1MB, ένας νέος κανόνας μπορεί να επιτρέψει μόνο 500Kb block .

Τι συμβαίνει? Οι μη αναβαθμισμένοι κόμβοι θα εξακολουθούν να βλέπουν τις νέες συναλλαγές ως έγκυρες (το 500k είναι μικρότερο από 1MB σε αυτό το παράδειγμα). Ωστόσο, αν οι μη αναβαθμισμένοι κόμβοι συνεχίσουν να μπλοκάρουν τα block , τα block που παιρνουν δεν θα ειναι εγκυρα για τους αναβαθμισμένους κόμβους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα soft forks χρειάζονται την πλειοψηφία του hashrate.

Τι μπορεί να πάει στραβά; Όταν ένα soft fork υποστηρίζεται από την μικρότερη ισχύ Hash-rate στο δίκτυο, θα μπορούσε να δράσει σαν ένα hard fork και να σπάσει το block-chain.

Τα soft forks ήταν η πιο συνηθισμένη επιλογή αναβάθμισης του bitcoin block-chain μέχρι τώρα, επειδή παρουσιάζει μικρότερο κίνδυνο διαίρεσης του δικτύου. Παλαιότερα παραδείγματα επιτυχημένων soft forks περιλαμβάνουν αναβαθμίσεις λογισμικού όπως το BIP 66 (το οποίο αφορούσε την επικύρωση υπογραφής) και το P2SH (το οποίο άλλαξε τη μορφοποίηση διεύθυνσης bitcoin).

 

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here