ΕΤΑΑ: Ανάπτυξη 2,2% το 2018 και 2,3% το 2019 στην Ελλάδα

0
216

Σε έκθεσή της εκτιμά ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω η οικονομική ανάκαμψη της χώρας

Η ανάκαμψη στην Ελλάδα αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω μετά από μία εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό το 2017 και την αύξηση της απασχόλησης, εκτιμά σε πρόβλεψή της που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).

Ειδικότερα, εκτιμά ότι η βελτίωση των τάσεων και των προοπτικών στους τομείς των επενδύσεων, της απασχόλησης και της εμπιστοσύνης θα συνεχιστούν το 2018 και το 2019, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% το 2018 και κατά 2,3% το 2019. Η πρόβλεψη της EΤΑΑ για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2018 δεν έχει μεταβληθεί, σε σχέση με αυτή που είχε κάνει τον περασμένο Νοέμβριο.

Η τράπεζα αναθεώρησε προς τα επάνω τις προβλέψεις της για το σύνολο των χωρών που χρηματοδοτεί (EBRD Region) στο 3,3% από 3% τον Νοέμβριο και αναμένει ανάπτυξη 3,2% για το 2019. Η έκθεση αναφέρει, ότι η οικονομική δυναμική παραμένει ισχυρή, αλλά η ανάπτυξη είναι πιθανόν να έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδό της. Οι προβλέψεις για την EBRD Region συνιστούν επιβράδυνση σε σχέση με το 2017 (3,8%), αντανακλώντας χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης της παραγωγικότητας στις αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την κρίση του 2008-09 καθώς και δυσμενείς δημογραφικές τάσεις.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΤΑΑ Σεργκέι Γκουρίεφ δήλωσε, ότι η χαμηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας αντανακλά το γεγονός, ότι οι περισσότερες οικονομίες της EBRD Region έχουν εξαντλήσει τους μοχλούς ανάπτυξης, που είχαν οδηγήσει σε ταχεία ανάπτυξη έως την έναρξη της κρίσης. Η ΕΤΑΑ παρακολουθεί τις οικονομικές τάσεις 37 οικονομιών σε τρεις ηπείρους.

Διαβάστε Περισσότερα