Αύξηση τιμών χρυσού για τρίτη εβδομάδα καθώς πλησιάζει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Οι τιμές του χρυσού ήταν έτοιμες για τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία αύξηση την Παρασκευή, καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή κράτησε τους επενδυτές προσηλωμένους στην ασφάλεια του χρυσού παρά το πλαίσιο των υψηλότερων για μεγαλύτερο διάστημα επιτοκίων των ΗΠΑ. Ο spot χρυσός αυξήθηκε κατά 0,1% στα 1.986,76 δολάρια ανά ουγκιά στις 0341 GMT. Τα μελλοντικά συμβόλαια χρυσού των ΗΠΑ ήταν σταθερά στα 1.996,80 δολάρια.

“Οι τιμές του χρυσού θα είναι λειτουργία της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς για όσο υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης”, δήλωσε ο Kyle Rodda, αναλυτής χρηματοπιστωτικής αγοράς στην Capital.com. Οι ισραηλινές δυνάμεις εκτέλεσαν τη μεγαλύτερη επίθεση στη Γάζα στον πόλεμό τους με τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς η οργή αυξανόταν στον αραβικό κόσμο για τις αδιάκοπες αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στην πολιορκημένη παλαιστινιακή επικράτεια.

Ο χρυσός έχει αυξηθεί κατά περίπου 9% καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν καταφύγιο από τις πιθανές επιπτώσεις του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς που επιδείνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Ωστόσο, οι επίμονες προοπτικές για υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ έχουν διατηρήσει τις τιμές κάτω από το ανώτατο όριο των 2.000 δολαρίων που παραβιάστηκε τελευταία φορά τον Μάιο.

“Ο χρυσός διατηρείται εκεί που είναι λόγω των γεωπολιτικών κινδύνων… με τις τιμές να αποκλίνουν από τους τυπικούς θεμελιώδεις παράγοντες… αν ήταν ένας παράγοντας των πραγματικών αποδόσεων και του δολαρίου, ο χρυσός θα ήταν χαμηλότερος”, πρόσθεσε ο Rodda.

Το δολάριο ήταν έτοιμο για εβδομαδιαία αύξηση την Παρασκευή, ενώ οι αποδόσεις του αμερικανικού ομολογιακού δανείου αυξήθηκαν κατά 0,2% μετά από δεδομένα που έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ αυξήθηκε με το ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχεδόν δύο χρόνια το τρίτο τρίμηνο.

Σε άλλα μέταλλα, ο spot ασήμι ήταν σταθερός στα 22,84 δολάρια ανά ουγκιά, το πλατίνα αυξήθηκε κατά 0,5% στα 904,71 δολάρια και το παλλάδιο πρόσθεσε 0,2% στα 1.135,65 δολάρια.