Γιατί η επέκταση του δικτύου Bitcoin δεν αντικατοπτρίζεται στην τιμή του BTC

Παρά τη μείωση της αξίας του Bitcoin, το blockchain συνεχίζει να αναπτύσσεται. Σύμφωνα με τον αναλυτή Joe Burnett, η hashrate του δικτύου Bitcoin έχει αυξηθεί από 165 ExaHashes ανά δευτερόλεπτο (EH/s) την ημέρα που κατέγραψε την κορυφή της, σε 400 EH/s τη στιγμή της δημοσίευσης. Αυτό αντικατοπτρίζει μια εκπληκτική αύξηση κατά 142%. Η αύξηση της hashrate θα μπορούσε να οφείλεται στην αυξανόμενη δραστηριότητα on-chain και στην υιοθέτηση του Bitcoin. Σύμφωνα με τη Glassnode, οι συναλλαγές στο δίκτυο έχουν πράγματι αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με το 2023 να παρατηρείται απροηγημένη ζήτηση για τον χώρο των μπλοκ.

Ωστόσο, η αύξηση της επέκτασης του δικτύου δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει την τιμή του Bitcoin. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν σε αυτό το φαινόμενο. Ένας από αυτούς είναι η αύξηση των τελών δικτύου. Τα τέλη συναλλαγών στο δίκτυο Bitcoin αυξήθηκαν σε νέο υψηλό κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, παρά τη μείωση της δραστηριότητας του δικτύου κατά την ίδια περίοδο. Επιπλέον, η αύξηση των επενδυτών λιανικής και των “φαλαινών” μπορεί να έχει επίσης επηρεάσει την τιμή του Bitcoin.

Παρά την έλλειψη αντικατοπτρισμού της επέκτασης του δικτύου στην τιμή του Bitcoin, οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι για το μέλλον του. Ο CEO της Morgan Creek Capital Management, Mark Yusko, προέβλεψε ότι η έγκριση ενός Bitcoin spot exchange-traded fund (ETF) από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια εκπληκτική εισροή 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τιμή του Bitcoin εξακολουθεί να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια. Η αύξηση της επέκτασης του δικτύου είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την τιμή του Bitcoin.