Επιπτώσεις αγοράς της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς: Κίνδυνοι και ευκαιρίες

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς έχει εγείρει ανησυχίες για τον πιθανό αντίκτυπό της στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ενώ οι άμεσες επιπτώσεις του πολέμου μπορεί να μην απειλούν άμεσα τον ενεργειακό εφοδιασμό, τα εταιρικά κέρδη ή την τραπεζική σταθερότητα, υπάρχουν ανησυχίες στην αγορά, ιδιαίτερα εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί. Ακολουθούν τρεις βασικοί τομείς που πρέπει να παρακολουθήσετε:

1. Προμήθειες και τιμές πετρελαίου
Οι τιμές του αργού εκτινάχθηκαν κατά περίπου 4% μετά την επίθεση της Χαμάς, αντανακλώντας ένα «ασφάλιστρο φόβου» που βασίζεται στην αντίληψη του υψηλότερου κινδύνου. Δύο γεωπολιτικές αλλαγές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προμήθειες πετρελαίου το 2024, με συνέπειες για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ:
– Προμήθειες πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία: Πριν από την επίθεση της Χαμάς, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθούσε να μεσολαβήσει σε μια συμφωνία μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ για τη δημιουργία επίσημων, ομαλοποιημένων σχέσεων. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ένα μη δηλωμένο μέρος της συμφωνίας θα ήταν η προθυμία της Σαουδικής Αραβίας να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο το 2024 για να βοηθήσει να διατηρήσει τις τιμές της βενζίνης στις ΗΠΑ χαμηλές καθώς ο Μπάιντεν τρέχει για επανεκλογή. Ωστόσο, ο πόλεμος μπορεί τώρα να καταστρέψει τη συμφωνία Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας και τις προοπτικές αύξησης της παραγωγής πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία το 2024.
– Ιρανικό πετρέλαιο: Υπήρξαν λεπτές ενδείξεις απόψυξης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης απελευθέρωσης πέντε ομήρων από το Ιράν σε αντάλλαγμα για την αποδέσμευση 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ιρανικά κεφάλαια. Αυτή μπορεί να ήταν μια προσπάθεια Μπάιντεν να πείσει ή να επιτρέψει περισσότερο ιρανικό πετρέλαιο στις παγκόσμιες αγορές για να μειώσει τις τιμές. Ωστόσο, ακόμη και η υποψία για ιρανική βοήθεια στη Χαμάς στην επίθεσή της στο Ισραήλ μπορεί να αναγκάσει τον Μπάιντεν να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις στο Ιράν και να βάλει τέλος σε οποιεσδήποτε φασαρίες.

2. Αμυντικές δαπάνες και βοήθεια
Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς μπορεί να δημιουργήσει μια νέα ευκαιρία για το Κογκρέσο να εγκρίνει βοήθεια για την Ουκρανία. Η Ρωσία είναι σύμμαχος του Ιράν, που είναι ο ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ και ίσως συνωμότης στις επιθέσεις της Χαμάς. Ως αποτέλεσμα, θα μπορούσε να γίνει πολιτικά πιο δύσκολο για ορισμένα μέλη του Κογκρέσου να σνομπάρουν την Ουκρανία, καθώς αυτό ευνοεί τη Ρωσία και, κατ’ επέκταση, τον εχθρό του Ισραήλ, το Ιράν. Ο κόσμος φαίνεται επίσης πιο επικίνδυνος στον απόηχο των επιθέσεων της Χαμάς, κάτι που μπορεί να ωθήσει τον τρόπο παιχνιδιού των αμυντικών δαπανών να φαίνεται λιγότερο συνετός από ό,τι συνήθως.

3. Ανθεκτικότητα της αγοράς
Παρά τη σύγκρουση, οι αμερικανικές μετοχές αυξήθηκαν και ακόμη και ο Russell 2000 σηματοδότησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Οι σημαντικοί δείκτες αυξήθηκαν παρά τη γεωπολιτική αναταραχή στη Μέση Ανατολή, με ορισμένους να αποδίδουν την αύξηση στους συνήθεις υπόπτους που επωφελούνται από ένοπλες συγκρούσεις, όπως οι γίγαντες του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και οι αμυντικές μετοχές. Ωστόσο, η Anna Rathbun, επικεφαλής επενδύσεων για την CBIZ Investment Advisory Services, πιστεύει ότι αυτές οι κινήσεις σε συγκεκριμένους τομείς είναι ως επί το πλείστον “μια σπασμωδική αντίδραση” επειδή οι επενδυτές δεν είναι σίγουροι πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς. Όσο οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζουν να επικεντρώνονται στον περιορισμό της σύγκρουσης, η αγορά μπορεί να παραμείνει ανθεκτική.