Ηρεμία στις ομολογιακές αγορές καθώς οι επενδυτές ελπίζουν σε μετριασμένα δεδομένα απασχόλησης των ΗΠΑ

Την Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2023, οι ομολογιακές αγορές ήταν πιο ήρεμες μετά από μια παύση στη συνεχή πώληση λόγω των ανησυχιών για τα “υψηλότερα για μεγαλύτερο διάστημα” επιτόκια, βοηθώντας τις μετοχές να ανέβουν καθώς οι επενδυτές ελπίζουν για ένα μετριασμένο αριθμό απασχόλησης στις ΗΠΑ. Ο ενισχυμένος δολάριος κατευθυνόταν προς μια σειρά νίκης 12 εβδομάδων, μετά την καλύτερη επίδοσή του σε περίπου 11 μήνες νωρίτερα την εβδομάδα. Παρά τη συζήτηση για το πετρέλαιο να φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, το αργό πετρέλαιο αυξήθηκε κατά 0,3% στα 84,31 δολάρια, αλλά αντιμετώπιζε την απότομη εβδομαδιαία πτώση από τον Μάρτιο, καθώς οι αγορές ανησυχούσαν ότι τα υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο διάστημα θα περιόριζαν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και θα χτυπούσαν τη ζήτηση καυσίμων.

Οι επενδυτές προσπαθούσαν να αποκρυπτογραφήσουν τις επιπτώσεις μιας υποχώρησης στο πετρέλαιο και μιας μεγάλης πώλησης ομολόγων για το δολάριο και τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων, είπαν οι αναλυτές. Οι μη γεωργικές αποδοχές, που αναμένεται να αυξηθούν κατά 170.000 τον Σεπτέμβριο, με την ανεργία να πέφτει στο 3,7% από το 3,8%. Ο Patrick Spencer, αντιπρόεδρος της RW Baird για τις μετοχές, είπε ότι η πτώση των τιμών των ομολόγων, συνοδευόμενη από αύξηση του δείκτη φόβου της αγοράς μετοχών, ήταν ιστορική και οφείλεται περισσότερο στις ανησυχίες για τα υψηλά κρατικά ελλείμματα παρά στις προσδοκίες για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι ενισχυμένες μελλοντικές μετοχές των ΗΠΑ υποστήριξαν επίσης τις μετοχές στην Ευρώπη. “Η σημερινή απελευθέρωση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ θα διαμορφώσει το προσεχές μέλλον, καθώς η ευαισθησία της αγοράς αυτή την εβδομάδα δείχνει τη σημασία κάθε μεμονωμένου κομματιού δεδομένων που σχετίζονται με την απασχόληση”, είπαν οι αναλυτές της τράπεζας UniCredit. Το MSCI, το ευρύτερο δείκτη μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας, αυξήθηκε κατά 0,85%. Το Τόκιο Nikkei υποχώρησε κατά 0,3%. Μια άλλη γύρα πώλησης ομολόγων θα προωθούσε πιθανώς το δολάριο περαιτέρω κατά μήκος μιας εβδομαδιαίας νικηφόρας που είναι ήδη η μεγαλύτερη ποτέ έναντι του ευρώ. Ο δείκτης δολαρίου έχει αυξηθεί 12 εβδομάδες στη σειρά, ισοφαρίζοντας μια σειρά που έτρεξε από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο του 2014. Η αύξηση έχει το ευρώ, στα 1,0548 δολάρια, κοντά σε ένα χαμηλό 11 μηνών και τη στερλίνα όχι πολύ μακριά από ένα επτάμηνο ελάχιστο.