Η δίκη του Sam Bankman-Fried και η απώλεια των 100.000 δολαρίων ενός εμπόρου κακάο

Η δίκη του Sam Bankman-Fried, ιδρυτή της FTX, ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη, καθώς οι εισαγγελείς προσπαθούν να αποδείξουν ότι ο επιχειρηματίας κρυπτογραφήματος κατέχρησε δισεκατομμύρια δολάρια πελατών. Ο πρώτος μάρτυρας ήταν ένας εμπόρος κακάο, ο οποίος υποστηρίζει ότι έχασε 100.000 δολάρια με την FTX. Μια καταδίκη θα μπορούσε να φυλακίσει τον Bankman-Fried για το υπόλοιπο της ζωής του.

Ο Marc-Antoine Julliard, ο οποίος συνήθως εμπορεύεται κακάο, αποφάσισε να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό του στο εμπόριο κρυπτογραφήματος την άνοιξη του 2021. Η πλατφόρμα που επέλεξε ήταν η FTX. Δύο χρόνια αργότερα, ο Julliard κατέθεσε ως πρώτος μάρτυρας της κατηγορίας στην ποινική δίκη κατά του ιδρυτή της FTX, Sam Bankman-Fried, ο οποίος κατηγορείται για κατάχρηση δισεκατομμυρίων δολαρίων πελατών.

Στη μαρτυρία του, ο Julliard περιέγραψε την εμπειρία του με την FTX, συμπεριλαμβανομένου του “εξαιρετικά αγχωμένου” συναισθήματος που είχε την ημέρα που προσπάθησε ανεπιτυχώς να αναλάβει μέρος των 100.000 δολαρίων αξίας κρυπτογραφήματος και μετρητών που είχε αποθηκευμένα στον ιστότοπο.

Ο Julliard αποτελεί το πρότυπο περίπτωσης για την υπόθεση που παρουσίασε η κατηγορία στην εναρκτήρια της δήλωση, καθώς προσπαθεί να αποδείξει σε έναν κριτή ότι οι πελάτες οδηγούνταν να πιστεύουν ότι τα χρήματα που αποθήκευαν με την FTX ήταν ασφαλή. Οι πιθανοί πελάτες, όπως είπε ο Julliard, έλκονταν μέσω έξυπνου μάρκετινγκ, χωρίς κανένα λόγο να πιστεύουν ότι η FTX θα ανακατανέμει τα κρυπτογραφικά τους κεφάλαια.

Σε μια δίκη που αναμένεται να διαρκέσει έξι εβδομάδες, ο Bankman-Fried, ένας άνθρωπος που κάποτε θεωρούνταν ο “άσπρος ιππότης” του κρυπτογραφήματος, αντιμετωπίζει επτά ομοσπονδιακές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών απάτης με τηλεγραφήματα, απάτης με αξιόγραφα και ξεπλύματος χρήματος, που θα μπορούσαν να τον φυλακίσουν για το υπόλοιπο της ζωής του.

Στη δίκη, η άμυνα προσπαθεί να καταστήσει τους πελάτες υπεύθυνους για τις επιλογές τους να αγοράσουν και να εμπορευτούν κρυπτογραφήματα. Οι εισαγγελείς προσπαθούν να αποδείξουν ότι οι καθημερινοί επενδυτές ήταν εκείνοι που έπεσαν θύματα του σχεδίου της FTX. Μέχρι το καλοκαίρι του 2022, πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια είχαν κλαπεί από χιλιάδες πελάτες της FTX που είχαν εμπιστευτεί την επιτήρηση των κρυπτογραφημάτων και των μετρητών τους στην πλατφόρμα.

Στη δίκη, η κυβέρνηση παρουσιάζει επίσης την πρώην σύντροφό του Bankman-Fried και πρώην διευθύντρια της Alameda, Caroline Ellison, ως κύριο μάρτυρα. Η Ellison ομολόγησε ενοχή τον Δεκέμβριο για πολλαπλές κατηγορίες και συνεργάζεται με το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ στη Μανχάταν για μήνες. Οι εισαγγελείς σχεδιάζουν να δείξουν ότι ο Bankman-Fried εγκατέστησε τη σύντροφό του στην κορυφή του hedge fund του, αν και παρέμεινε αυτός που έκανε τις κλήσεις πίσω από τις κουλίσες.