Η κατάρρευση του Dow κατά περισσότερο από 400 πόντους καθώς οι αυξανόμενες αποδόσεις επηρεάζουν τις μετοχές

Στις 3 Οκτωβρίου 2023, ο δείκτης Dow έπεσε κατά 430 πόντους, ή 1,3%, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο και μειώνοντας την απόδοση για το έτος. Ο βασικός δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 1,4% για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο, ενώ ο δείκτης Nasdaq Composite έχασε 1,9%, επεκτείνοντας την πώληση του καλοκαιριού. Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων του Ταμείου και η ενίσχυση του δολαρίου των ΗΠΑ από τη συνάντηση της Fed τον Οκτώβριο συνέχισαν να υπονομεύουν τα κέρδη της αγοράς μετοχών από την άνοιξη.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Ταμείου την Τρίτη ήταν 4,802%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2007, ενώ η απόδοση του 30ετούς ήταν 4,936%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2007. Ο δείκτης Fear & Greed του CNN έπεσε στο επίπεδο “Extreme Fear” του 16, το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο. Τα συμβόλαια προθεσμίας του West Texas Intermediate, το αμερικανικό σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο, έπεσαν κάτω από τα 90 δολάρια την Τρίτη, καθώς η αύξηση των τιμών των τελευταίων μηνών άρχισε να ψυχραίνεται λόγω μιας σειράς περικοπών παραγωγής που ανακοίνωσε το OPEC+.

Αργότερα αυτή την εβδομάδα, το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας θα δημοσιεύσει επίσης τα στοιχεία απασχόλησης του Αυγούστου. “Εκτός αν η έκθεση [θέσεων εργασίας] είναι χαμηλότερη από τις προσδοκίες, το Wall Street πιθανότατα θα αρχίσει να υπολογίζει πλήρως τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της Fed πριν από το τέλος του έτους”, δήλωσε ο Ed Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην OANDA.

Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και η ενίσχυση του δολαρίου των ΗΠΑ επηρεάζουν αρνητικά την αγορά μετοχών, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το πώς θα επηρεάσουν την οικονομία και τη ζήτηση για μετοχές. Η αύξηση των επιτοκίων της Fed και η πιθανότητα περαιτέρω αυξήσεων προκαλούν ανησυχίες για τη σταθερότητα της αγοράς και την πιθανότητα ύφεσης.

Τα στοιχεία απασχόλησης που αναμένονται αυτή την εβδομάδα θα μπορούσαν να προσφέρουν περαιτέρω διαφωτισμό σχετικά με την κατεύθυνση της οικονομίας και της αγοράς μετοχών. Εάν η έκθεση είναι χαμηλότερη από τις προσδοκίες, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αναθεώρηση των προσδοκιών για τις επιτοκίους της Fed και την πορεία της αγοράς μετοχών.

Οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου, καθώς η τιμή του West Texas Intermediate έχει υποχωρήσει κάτω από τα 90 δολάρια. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου μπορεί να έχει επιπτώσεις στη ζήτηση για ενέργεια και στη σταθερότητα των τιμών των μετοχών των εταιρειών ενέργειας.