Η Κατάρρευση των Μετοχών Ηλιακής Ενέργειας: Η SolarEdge Πέφτει Κατά 30% Λόγω Προειδοποίησης για Μείωση της Ζήτησης

Οι μετοχές της ηλιακής ενέργειας, που έχουν ήδη αντιμετωπίσει μια δύσκολη χρονιά, έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών την Παρασκευή. Η πτώση αυτή προκλήθηκε από την προειδοποίηση της SolarEdge, κατασκευαστή ηλιακών προϊόντων, ότι η ζήτηση στην Ευρώπη έχει αδυναμώσει σημαντικά, επιδεινώνοντας την αίσθηση για τον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας μέσα σε μια δύσκολη χρονιά. Οι μετοχές της SolarEdge έπεσαν κατά περίπου 28% στις πρώιμες συναλλαγές, μετά από αναφορές για απώλειες στα έσοδα, τα καθαρά περιθώρια και τα λειτουργικά έσοδα του τρίτου τριμήνου.

Ο CEO της SolarEdge, Zvi Lando, αναφέρθηκε σε “σημαντικές απροσδόκητες ακυρώσεις και αναβολές” των υπαρχόντων παραγγελιών από τους ευρωπαϊκούς διανομείς της εταιρείας λόγω υψηλών αποθεμάτων και αργών ρυθμών εγκατάστασης. Ο Lando σημείωσε ότι οι ρυθμοί εγκατάστασης για το τρίτο τρίμηνο ήταν πολύ πιο αργοί στο τέλος του καλοκαιριού και τον Σεπτέμβριο, όπου συνήθως υπάρχει αύξηση των ρυθμών εγκατάστασης.

Η SolarEdge σχεδιάζει και αναπτύσσει αντιστροφείς, οι οποίοι μετατρέπουν την ενέργεια που παράγεται από έναν ηλιακό πάνελ, ή τον άμεσο ηλεκτρικό ρεύμα, στο εναλλασσόμενο ρεύμα που χρησιμοποιείται από τα ηλεκτρικά δίκτυα. Ο τομέας της ηλιακής ενέργειας αντιμετώπιζε ήδη προβλήματα φέτος, καθώς οι αυξανόμενες επιτόκια επηρέασαν το περιβάλλον χρηματοδότησης για την εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ. Η SolarEdge και το ETF TAN έπεσαν κατά 59,7% και 35,9% αντίστοιχα, από την αρχή της χρονιάς μέχρι το κλείσιμο της Πέμπτης.

Η Goldman Sachs υποβάθμισε διπλά την SolarEdge σε ουδέτερη από αγορά την Παρασκευή. Η εταιρεία δήλωσε ότι το αδύναμο περιβάλλον ζήτησης στην Ευρώπη θέτει ερωτήματα για την εταιρεία ενόψει του 2024, και είναι ένα πολύ μεγαλύτερο ζήτημα από την απλή εποχικότητα.