Η Μεγάλη Πτώση της Μετοχής της Nike: Ανάλυση και Επιπτώσεις

Την Παρασκευή, η μετοχή της Nike κατέγραψε μια απότομη πτώση κατά 12%, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για εξασθενούσες πωλήσεις και σχέδιο μείωσης των κόστη κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια. Η εταιρεία προβλέπει ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά περίπου 1% το χρηματοδοτικό έτος που λήγει στις 31 Μαΐου, κάτω από τα μεσαία ενός ψηφίου ποσοστά που προβλεπόταν προηγουμένως.

Η πτώση της μετοχής της Nike είχε ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, καθώς πολλοί από τους 11.400 εργαζόμενους της εταιρείας στα κεντρικά γραφεία της κοντά στο Beaverton κατέχουν μετοχές της Nike. Επιπλέον, η τοπική οικονομία αναμένεται να υποστεί πλήγμα από τις απολύσεις στην εταιρεία. Η Nike ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αναμένει να καταγράψει μεταξύ 400 και 450 εκατομμυρίων δολαρίων σε δαπάνες αναδιάρθρωσης το τρέχον τρίμηνο, κυρίως από αποζημιώσεις απόλυσης.

Τουλάχιστον τρεις αναλυτές υποβάθμισαν τη μετοχή της Nike μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Πέμπτης, με τον πιο αρνητικό να έρχεται από τον αναλυτή της Williams Trading, Sam Poser, ο οποίος υποστήριξε ότι τα προϊόντα της Nike, “ιδιαίτερα στο τρέξιμο, δεν είναι όσο καλά θα έπρεπε να είναι”.

Παρά την αρνητική εικόνα, ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν την άποψη ότι η αδυναμία στις πωλήσεις της Nike αντανακλά μια ευρύτερη οικονομική επιβράδυνση, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ευρώπης, δύο από τις πιο σημαντικές αγορές πωλήσεων της εταιρείας.

Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)
Πόσο μειώθηκε η μετοχή της Nike;
Η μετοχή της Nike μειώθηκε κατά 12% σε μία μέρα.

Ποιος είναι ο λόγος για την πτώση της μετοχής της Nike;
Η πτώση της μετοχής της Nike οφείλεται στην ανακοίνωση της εταιρείας για εξασθενούσες πωλήσεις και σχέδιο μείωσης των κόστη κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια.

Εξηγήσεις Όρων
Μετοχή: Ένα μερίδιο της ιδιοκτησίας ενός εταιρείας. Όταν αγοράζετε μια μετοχή, αγοράζετε ένα μικρό κομμάτι της εταιρείας.
Αναδιάρθρωση: Η διαδικασία αλλαγής της οργανωτικής δομής ή της επιχειρηματικής στρατηγικής μιας εταιρείας. Συχνά συμβαίνει όταν μια εταιρεία αντιμετωπίζει δυσκολίες και πρέπει να βρει νέους τρόπους για να βελτιώσει την αποδοτικότητα και την επικερδιμότητα.
Αποζημίωση απόλυσης: Το ποσό που πληρώνεται σε έναν εργαζόμενο όταν απολύεται από την εργασία του. Συνήθως, το ποσό της αποζημίωσης απόλυσης εξαρτάται από τον χρόνο που ο εργαζόμενος έχει περάσει στην εταιρεία.