Η υπερπώληση των αγορών μετοχών τον Σεπτέμβριο οδηγεί σε ανάκαμψη τον Οκτώβριο

Τον Σεπτέμβριο, οι αγορές μετοχών υπέστησαν σημαντικές απώλειες, με τον δείκτη S&P 500 να υποχωρεί κατά 3,65%, τον Dow Jones Industrial Average κατά 2,62% και τον Nasdaq κατά 4,12%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Wolfe Research, Rob Ginsberg, αναπτύσσεται μια “βαθιά υπερπώληση”. Μόλις το 15% των μετοχών εμπορεύεται πάνω από τον κινητήριο μέσο όρο των 50 ημερών, σύμφωνα με τον Ginsberg. Ο Adam Turnquist, αρχιστράτηγος τεχνικής ανάλυσης στην LPL Financial, συμφωνεί με αυτή την παρατήρηση, καθώς ο δείκτης σχετικής δύναμης του S&P – μια μέτρηση της ορμής των μετοχών – έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών, υποδεικνύοντας ότι οι μετοχές έφτασαν σε υπερπωλημένα επίπεδα αυτή την εβδομάδα.

Η υπερπώληση δεν εγγυάται ότι οι μετοχές θα ανακάμψουν, αλλά αυτή η κατάσταση υποδεικνύει ότι οι μετοχές είναι φθηνές σε σχέση με το πρόσφατο εύρος τιμών τους, κάτι που καθιστά “ευκολότερο για [τις μετοχές] να ανέβουν”, όπως δήλωσε η Katie Stockton, ιδρύτρια και διαχειρίστρια συνεταίρος της Fairlead Strategies, στο CNBC.

Παρά τις απώλειες του Σεπτεμβρίου, οι αγορές μετοχών ενδέχεται να δουν μια ανάκαμψη τον Οκτώβριο. Η υπερπώληση των μετοχών μπορεί να οδηγήσει σε ανακάμψεις, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες αγοράς σε χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο, οι επενδυτές πρέπει να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στις αγορές και τους παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές των μετοχών, όπως οι αυξήσεις των επιτοκίων ή η αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Στην πραγματικότητα, οι αγορές μετοχών έχουν ήδη αρχίσει να δείχνουν κάποια σημάδια ανάκαμψης. Κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, οι μετοχές έκλεισαν ελαφρώς υψηλότε.