Η χονδρική πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξάνεται κατά 2,2% τον Σεπτέμβριο, η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Απρίλιο

Οι χονδρικές τιμές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον προηγούμενο μήνα με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Απρίλιο, υποδεικνύοντας ότι οι πιέσεις πληθωρισμού παραμένουν παρά τον ενάμιση χρόνο αυξημένων επιτοκίων. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού του – ο οποίος μετρά τον πληθωρισμό πριν φτάσει στους καταναλωτές – αυξήθηκε κατά 2,2% από το προηγούμενο έτος. Αυτό ήταν αύξηση από την αύξηση του 2% τον Αύγουστο. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,5% από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβριο, κάτω από το 0,7% από τον Ιούλιο στον Αύγουστο.

Εξαιρουμένων των ασταθών τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος πυρηνικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 2,7% τον Σεπτέμβριο από το προηγούμενο έτος και 0,3% από τον Αύγουστο. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επιτοκίων και πολλοί εξωτερικοί οικονομολόγοι δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις πυρηνικές τιμές ως καλό σήμα για το πού μπορεί να κατευθύνεται ο πληθωρισμός. Οι χονδρικές τιμές έχουν αυξηθεί πιο αργά από τις τιμές καταναλωτή, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι ο πληθωρισμός μπορεί να συνεχίσει να ελαττώνεται καθώς τα κόστη παραγωγής φτάνουν στον καταναλωτή.

Οι τιμές της ενέργειας στη χονδρική αγορά αυξήθηκαν κατά 3,3% από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβριο, και οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,9% μετά από πτώση 0,5% από τον Ιούλιο στον Αύγουστο. Το περασμένο έτος, ο πληθωρισμός έφτασε σε υψηλά που δεν είχαν δει εδώ και τέσσερις δεκαετίες, προκαλώντας την Fed να αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια. Η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο 11 φορές από τον Μάρτιο του 2022. Αυτά τα υψηλότερα κόστη δανεισμού έχουν βοηθήσει στην ψύξη του πληθωρισμού και στην επίβραδυνση μιας ακόμη σταθερής αγοράς εργασίας.