Οικονομική Αύξηση του Πληθωρισμού τον Αύγουστο λόγω Αύξησης των Τιμών του Πετρελαίου

Σύμφωνα με τα δεδομένα που αναμένονται να ανακοινωθούν την Τετάρτη, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί τον Αύγουστο, καθώς οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν αύξηση. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) του Αυγούστου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που θα λάβει υπόψη της η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για την επόμενη απόφαση περί επιτοκίων. Η έκθεση αναμένεται να δείξει πληθωρισμό 3,6% ετησίως, μια επιτάχυνση από το 3,2% του Ιουλίου, ενώ οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,6% τον Αύγουστο, γρηγορότερα από το 0,2% του Ιουλίου.

Σε πυρήνα, δηλαδή αφαιρώντας τις πιο ασταθείς τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, οι τιμές τον Αύγουστο αναμένεται να αυξηθούν κατά 4,3% σε σχέση με την περασμένη χρονιά, μια επιβράδυνση από το 4,7% του Ιουλίου. Οι μηνιαίες τιμές πυρήνα αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,2%, όπως και τον Ιούλιο. Οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αναμένεται να συμβάλουν στην αύξηση του πληθωρισμού.

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου συνδέεται με την ανησυχία για τη σφιχτή προσφορά, καθώς οι τιμές του πετρελαίου Brent αναμένεται να κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 93 δολάρια το βαρέλι κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023, αυξημένες από τα 86 δολάρια το βαρέλι τον Αύγουστο. Η πτώση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου αναμένεται να ασκήσει πίεση αύξησης των τιμών του πετρελαίου, ιδιαίτερα στα τέλη του 2023 και στις αρχές του 2024.