Προβλέπεται αύξηση του USD;

Ο Δείκτης Δολαρίου των ΗΠΑ (DXY) – μια μέτρηση της δύναμης του νομίσματος έναντι ενός καλαθιού ανταγωνιστικών νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένων του ευρώ (EUR), του ιαπωνικού γεν (JPY) και της βρετανικής λίρας (GBP) – βρισκόταν στο σημείο 103 την 24η Μαΐου 2023, έχοντας πέσει πάνω από 10% από το 10ετές υψηλό του 114.78 τον Σεπτέμβριο 2022. Η προηγούμενη επιθετική πολιτική συστολής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) που είδε το επιτόκιο των ΗΠΑ να αυξάνεται κατά 425 βασικές μονάδες (bp) κατά τη διάρκεια του 2022, από 0.25% τον Μάρτιο σε 4.50% τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων κατά 25 bp φέτος μπορεί να σημαίνει ότι η Fed προτίθεται να σταματήσει τις αυξήσεις της, αυτό μαζί με τους επιβραδυνόμενους ρυθμούς πληθωρισμού και τους φόβους για μια πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ έχουν απομακρύνει το πράσινο από τα υψηλά του.

Μετά από σταθερή ανάβαση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, ο DXY είδε μια σταθερή αρχή το 2022. Ο Δείκτης Δολαρίου των ΗΠΑ ανέβηκε από ένα χαμηλό σημείο των 94.63 στα μέσα Ιανουαρίου σε ένα υψηλό 20 ετών λίγο πάνω από το 114 στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο DXY έχει βιώσει μια σημαντική πτώση από τη δημοσίευση δεδομένων πληθωρισμού που ήταν πιο χαμηλά από το αναμενόμενο. Οι προσδοκίες για πιο αργές αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed, και ένα χαμηλότερο πιθανό τελικό επιτόκιο για τα επιτόκια των ΗΠΑ, έχουν οδηγήσει σε μια επανατοποθέτηση του δολαρίου.

Τι κινεί γενικά το USD; Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο τρόπος με τον οποίο κινείται το USD, δηλαδή εάν το USD γίνεται πιο ισχυρό ή πιο αδύναμο, εξαρτάται επίσης από την απόδοση του άλλου νομίσματος στην ισοτιμία.