Πόσο είναι το Dow up το 2023;

Το 2023 ήταν μια χρονιά με πολλές αναταραχές και αβεβαιότητες στις αγορές, καθώς οι επενδυτές αντιμετώπισαν προκλήσεις όπως η σύσφιξη των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και οι φόβοι για ύφεση. Παρά τις δυσκολίες, οι επενδυτές που κατάφεραν να επιλέξουν σωστά τις μετοχές είχαν την ευκαιρία να ξεχωρίσουν και να αποκομίσουν κέρδη. Στις αρχές του 2023, οι προβλέψεις για τον S&P 500 ήταν μετριοπαθείς, με την UBS να θέτει στόχο τα 3.900 πόντους και την KKR τα 4.150 πόντους. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, οι αγορές παρουσίασαν διακυμάνσεις και αλλαγές.

Εξέλιξη του Dow Jones το 2023
Στα μέσα Οκτωβρίου του 2023, ο Dow Jones υποχώρησε κατά περίπου 200 πόντους, ενώ ο Nasdaq κατάφερε να καταγράψει κέρδη πριν από την ανακοίνωση των κερδών των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. Ωστόσο, οι αγορές ανέκαμψαν από τις αρχικές απώλειες και κατάφεραν να κλείσουν υψηλότερα, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν από τα υψηλά 16 ετών. Στο τέλος του Ιουνίου, ο S&P 500 έκλεισε στους 4.450 πόντους, καταγράφοντας την υψηλότερη εβδομαδιαία κλειστή από την εβδομάδα που έληξε στις 8 Απριλίου 2022. Στη συνέχεια, ο S&P 500 πρόσθεσε άλλο 1% και έφτασε τους 4.607 πόντους, επίπεδα που δεν είχαν επιτευχθεί από τον Απρίλιο του 2022.

Προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του 2023
Οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 παρουσιάζουν προειδοποιητικά σημάδια, καθώς οι τεχνολογικές μετοχές έχουν καταγράψει μεγάλα κέρδη και οι αγορές αντιμετωπίζουν την πιθανότητα υψηλότερων επιτοκίων. Ωστόσο, για τους τολμηρούς επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες στην επιλογή μεμονωμένων μετοχών, οι προοπτικές για το υπόλοιπο του 2023 φαίνονται αισιόδοξες. Συγκεκριμένα, το μεσαίο κέρδος για τη λίστα IBD 50 των κορυφαίων μετοχών ανόδου ήταν 48% μέχρι τις 22 Ιουνίου, ενώ τουλάχιστον πέντε εταιρείες, όπως η Axcelis Technologies (ACLS), η Samsara (IOT) και η Symbotic (SYM), είχαν αυξήσει την αξία τους κατά 100% ή περισσότερο.

Συνοψίζοντας, ο Δείκτης Dow Jones το 2023 παρουσίασε αναταραχές και αβεβαιότητες, αλλά παρέμεινε ανθεκτικός στις προκλήσεις. Οι επενδυτές που κατάφεραν να προσαρμοστούν στις συνθήκες της αγοράς και να επιλέξουν σωστά τις μετοχές είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν κέρδη. Ωστόσο, οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 παραμένουν αβέβαιες, καθώς οι αγορές αντιμετωπίζουν την πιθανότητα υψηλότερων επιτοκίων και περαιτέρω αλλαγών.