Σχόλια παρέμβασης για το γεν του Ιαπωνικού Υπουργού Οικονομικών Suzuki: Θα ληφθούν κατάλληλα μέτρα

Στις 3 Οκτωβρίου 2023, ο Ιαπωνικός Υπουργός Οικονομικών Suzuki πραγματοποίησε σχόλια σχετικά με την παρέμβαση στο γεν, τα οποία δεν είχαν σημαντική επίδραση στο ζεύγος USD/JPY. Ο Suzuki τόνισε τη σημασία της σταθερής κίνησης των νομισμάτων, αντανακλώντας τα οικονομικά θεμέλια, και δήλωσε ότι θα ληφθούν κατάλληλα μέτρα με υψηλό αίσθημα επείγοντος. Επιπλέον, ανέφερε ότι η τιμή πληθωρισμού της Ιαπωνίας επηρεάζεται από το αδύναμο γεν και την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ωστόσο, οι προειδοποιήσεις του Υπουργού Οικονομικών για παρέμβαση φαίνονται κενές, καθώς το πρόβλημα δεν φαίνεται να είναι το αδύναμο γεν, αλλά η ισχυρή θέση του δολαρίου. Σύμφωνα με την Mizuho, το ζεύγος USD/JPY στο 150 δεν αποτελεί μια σαφή γραμμή στην άμμο, αλλά παραμένει ένας αριθμός που παρακολουθείται στενά. Η αδυναμία του γεν θα περιοριστεί, καθώς οι αρκούδες του γεν θα είναι προσεκτικοί ως προς τους κινδύνους παρέμβασης.

Πρόσθετες παρατηρήσεις
Η ισχυρή θέση του δολαρίου υποστηρίζεται από τις αυξήσεις των αποδόσεων των ομολόγων του Ταμείου. Εάν τα οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ υπερβούν τις προσδοκίες, είναι πιθανό η Τράπεζα της Ιαπωνίας να ελέγξει τον ρυθμό υποτίμησης του γεν, αντί να διατηρήσει ένα τείχος στο 150, ιδιαίτερα με την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Συνολικά, το ζεύγος USD/JPY αναμένεται να παραμείνει υψηλό πάνω από το 148.

Επίδραση στην παγκόσμια οικονομία
Η παρέμβαση στο γεν και η εξέλιξη του ζεύγους USD/JPY μπορεί να έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, καθώς η Ιαπωνία είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Η αδυναμία του γεν μπορεί να επηρεάσει την εξαγωγι.